Tonetreff er levevei og kor er lidenskap

Som lita overrasket Victoria Cecilie Jakhelln pianolæreren i Bodø med å fortelle navnet på tonene bare ved å høre dem. Nå er det leveveien.

Artikkel i Avisa Nordland papirutgaven 22.11.2018: av Jørgen Mathisen

Bodø: Absolutt gehør er en egenskap noen mennesker har. De kan umiddelbart si navnet på en tone de hører, og om den er ren. Det ligner på at de fleste mennesker umiddelbart kan si navnet på en farge.

Kor-venninner.

– Jeg har hatt det slik bestandig og hadde moro med det i ungdommen, men så begynte jeg på musikkutdanning og fant ut at dette kunne bli en levevei, forteller Victoria Jakhelln fra Bodø, som nå er bosatt i Oslo, men stadig har kontakt med fødebyen.

I tillegg til pianotimene begynte Victoria Jakhelln i Bodø-koret Con Brio allerede tidlig i tenårene. Det skjedde sammen med en klassevenninne som også var, og er, glad i å synge, og disse to har holdt kontakten.

To kor, èn messe

Venninnen er fremdeles med i Con Brio, mens Victoria Jakhelln blant annet har vært med i det profesjonelle Grex Vocalis.

For tida er Victoria Jakhelln dirigent for tre kor i Oslo.

Kontakten med kor-venninnen er bakgrunnen for at koret Choreolis, som er et av de Victoria Jakhelln dirigerer, og Con Brio som Trond Kverno dirigerer, har et samarbeid denne høsten. De to dirigentene kjenner også hverandre fra før.

Det har nylig vært en vellykket konsert i Skøyen kirke i Oslo, og søndag skal de to korene synge sammen i Bodin kirke.

På programmet står først og fremst en moderne kor-messe komponert av Trond Kverno. Han er en av landets fremste komponister av kirkemusikk.

– Mange fritoner og «rare» taktarter, med fem messingblåsere som stabiliserende faktor, sier komponisten om verket.

– Spennende og kontrastrik musikk, mye rytme og energi, spørrende akkorder og spennende dissonanser, sier gehør-lærer Victoria Cecilie Jakhelln.

Og hun vet hva det handler om, både rene toner og det vi kaller «urene» toner. Slike som kan være flotte i folkemusikk, for eksempel.

Forhåndsomtale av konserten i Avisa Nordland

privat
Lever av evne. Victoria Jakhelln fra Bodø har absolutt gehør som naturgitt egenskap, og er univers
privat
Gjentar suksess. Trond Hans Farner Kverno med Con Brio og Choreolis

Relaterte artikler