Canticles of Light

Konsert i samarbeid med Bodø Orkesterforening.
14. november 2010.

Bodø Orkesterforening og Con Brio ønsket velkommen til felles konsert i Bodø domkirke.

Canticles of Light

 

Det er ikke ofte Con Brio og Bodø Orkesterforening holder konsert sammen i Bodø Domkirke.

 

Initiativtageren til denne konserten Veronica Preiss, var med både i Con Brio og Bodø Orkesterforening. Hun spiller obo i orkesteret.

Hovednummeret i konserten er Canticles of Light .

Vi hadde valgt å gi konserten en ganske tradisjonell form. Den første delen er forbeholdt koret, den andre orkesterforeningen, og den siste inneholder  urfremføring av Bob Chilcotts verk ”Canticles of light”. Selv om konserten har tre deler tenkes den som en helhet, uten pause.

I første del av konserten byr vi på noen små ”perler” som koret har sunget gjennom de siste to årene. Noen av verkene er nokså nye, som den vi åpner konserten med; Jag såg.

Det mest fantastiske teksten i hele verden er hentet fra Predikerens bok i Bibelen: Alt har sin tid: en tid til å miste, en tid til å finne. En tid til å gråte en til å le…”. Det finns uttalige musialske tolkninger av denne teksten. Vi vi har valgt Gunnar Erikssons korsats bygd på Lars Gullins tonesetting,  hvor musikken formidler innholdet på en utrolig vakker måte. Tette klanger, den store dynamikken og ikke minst de flotte oktavsprangene utfordrer koret stemmeteknisk.

 

Fra den mektige stemningen i Det gamle testamentet  flytter vi oss over til en ukrainsk barnesang Zaichiko , som også har et dramatisk innhold. Vi skaper kontraster, både tematisk og dynamisk. Her skal koret forandre sin klang til noe mer dramatisk og følelsesmessig. Ut i fra tekstens innholdt kan dere lett forstå  hvorfor. Komponisten Leontovych er av ukrainsk opprinnelse og kan sammenliknes med Asbjørnsen og Moe, som i sin tid samlet på norske folkeeventyr. Leontovych samlet de ukrainske folkemelodiene og arrangerte dem på en nyskapende måte tidlig på 1900-tallet.  Denne barnesangen synges på originalspråket.

 God so loved the world er en korkompsisjon som ligger Con Brios hjerte nært.

 Unicornis Captivator er Ola Gjeilos verk.

 Etter alle de mytologiske fortellingene og hyllesten til Lammet, er det folkemelodien etter Gjendine Slålien som står for tur. Spennende klanger og rytme gir god tilnærming til folketonen og dens særegne stil.

 Vår avdeling i denne konserten avrundes med El Hambo, noe av det mest spenstige og kreative i sitt musikalske språk.

Orkesteret spilte blant annet:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Serenade for orkester nr. 9 i D dur Andantino i d moll

Franz Schubert (1797 – 1828)

Ballettmusikk II fra Rosamunde Op. 26

Felles og hovedinnslag:

Bob Chilcott sitt verk - Canticles of Light (2000)

Det er en stor ære for oss å presentere Bob Chilcott sitt verk - Canticles of Light (2000). Det har vært utrolig spennende og lærerikt både for sangere, musikere og meg, som dirigent.

 

Robert "Bob" Chilcott (f. 1955)

En 'canticle' er en latinsk hymne, og Chilcott har hentet disse tre fra Liturgia Horarum (katolsk tidebønn). Chilcott sier selv at de første to, som er mørkere i karakter, er kveldshymner som ber Gud om beskyttelse og trøst gjennom natten. Disse tekstene ble sunget ved kompletorium ved leggetid. Den siste satsen, som er ensang sunget ved laudes, morgengry, er lettere og gir uttrykk for den troen at med Guds hjelp vil dagens lys bringe ny styrke og håp.

 

Verket fremførtes for første gang i Bodø og det måtte følges strenge regler som vi må følge i forhold til retten til fremføringen. Canticles fremføres sammenhengende og det er utrolige stilige overganger mellom hver sats – så følg med!